Octave Le Géant & Col du Tourmalet

Tourmalet-Octave-le-Geant-Pyreneeën-fietsen-natuur-gezond-bergen

Octave Lapize en Eugène Christophe hebben allebei een standbeeld in de Pyreneeën … ken je het verhaal van deze renners uit de Tour de France?

Octave Lapize

was een Franse profwielrenner van 1909 tot 1914. De Pyreneeën ritten werden in 1910 voor het eerst in de Tour de France opgenomen. Octave Lapize won in deze Ronde 4 etappes en eindigde als eerste, maar vooral hij was de eerste die de Col du Tourmalet bereikte. Het standbeeld (gemaakt door Métais) op de Tourmalet, le Géant, is dus een eerbetoon aan Octave Lapize.

Eugène Christophe

ook een Franse profwielrenner van 1904 tot 1926. In 1919 werd de ‘gele trui‘ geïntroduceerd en Eugène Christophe was de eerste drager ervan. Eigenlijk was hij een echte pechvogel en toch kreeg hij een standbeeld in Sainte-Marie-de-Campan maar niet voor die gele trui.
In de Ronde van 1913 had hij al veel materiaalpech gehad, maar bij de beklimming van de Col du Tourmalet ging hij stevig in de aanval. Echter wanneer hij bijna de top bereikte, brak zowel zijn de voor- als de achtervork van zijn fiets.
Te voet is hij terug naar Sainte-Marie-de-Campan gegaan om in de smidse zijn fiets te herstellen. En neen, de smid ging niet aan het werk, hij moest het zelf doen. Volgens de wedstrijdregels was hulp van anderen verboden. De arme man zwoegde dus zelf aan de reparaties, geadviseerd door de smid. Hij deed er 3 uur over en kreeg op de koop toe nog 3 strafminuten omdat de smidsjongen de blaasbalg had bediend. Winnen kon hij niet meer, maar hij is toch verder gereden.
Op het kerkplein in Sainte-Marie-de-Campan, dat naar hem genoemd is, staat zijn standbeeld sinds 2014 met opgeheven vork.

Standbeeld Eugène Christophe op het kerkplein van Sainte-Marie-de Campan
merci à Loucrup65

La Montée du Géant

Eind september wordt Octave veilig opgeborgen in Gerde (Tourmalet maakt deel uit van het skigebied La Mongie-Barèges daar blijft hij niet staan in de winter). Het eerste weekend van juni wordt Octave le Géant, teruggebracht naar zijn plekje op de Tourmalet. Dit is dan ook dé gelegenheid om een evenement voor de wielerliefhebbers te maken.
1 juni 2019 is het weer zover, een karavaan fietsers begeleidt Octave dan naar zijn Col du Tourmalet. Lijkt dit wat voor jou? we hebben momenteel nog beschikbaarheid!

https://www.lebuala.com/tarieven.html

6 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.